• Club
  • Historiek
  • Historiek

Historiek van KHC Dragons

Van café clubje in 1946 tot Europese hockey elite

oprichters khcdragons 1947Op 30 oktober 1946 wordt Dragons Hockey Club in Café Royal in Berchem opgericht, met als eerste voorzitter Louis Lille.

Bijna een jaar later, op 7 augustus 1947, draagt de jonge club haar logo – de draak met klauwen van een leeuw, vleugels van een arend en een staart van een slang - voor aan de Belgische Hockeybond. Met dit nieuwe embleem; rode en blauwe kleuren, en onder de leiding van de nieuwe voorzitter Jean Marynen kan Dragons aan haar carrière binnen het Belgische hockey beginnen.

Op dat moment tellen de Draken slechts elf leden, net genoeg om een ploeg te vormen. Alvorens in 1961 definitief naar het park van Brasschaat te verhuizen, werkt het team onder andere op de terreinen ven EBES in Wilrijk haar wedstrijden af.

De eerste drie decennia vertoeft Dragons in de lagere reeksen van het Belgische hockey. Daar zou in 1981verandering in komen wanneer Jacques Daems Guy Hopchet opvolgt als voorzitter. Daems heeft dan grootse plannen met de club; Dragons moet zo snel mogelijk bij de Belgische hockeyelite horen.
Het bleken geen loze woorden, want vijf jaar later is het eerste kunstgrasveld een feit. Net op tijd om Heren 1 erop te laten spelen in de eerste afdeling. De dames volgen het voorbeeld van de heren als zij ook in 1988 naar het hoogste niveau promoveren.

Op 26 oktober 1996 wordt Dragons H.C. omgedoopt tot Koninklijke Hockey Club Dragons of KHC Dragons. Onder impuls van de toenmalige voorzitter Thierry Decostere wordt in 1992 een tweede zandkunstgrasveld aangelegd, en in 1997 vervangt de club het eerste zandveld door een water-kunstgrasveld.

Daarmee is Dragons de eerste Belgische club met twee volwaardige kunstgrasvelden. Met zulke faciliteiten blijven de prijzen niet lang uit. In 1994 zorgen de Dames voor de eerste Belgische titel voor Dragons. In 1997 pakken ook de heren het nationale kampioenschap. Sindsdien zijn beide ploegen een vaste waarde in de Belgische top.

Dragons investeert niet alleen in de eerste ploegen, ook de jeugdopleiding professionaliseert en daar plukt Dragons de vruchten van in het nieuwe millennium. Heel wat speelsters en spelers komen in de eerste elftallen en de nationale ploegen terecht. Op dit moment spelen alle 1e jeugdelftallen spelen in de hoogste reeks, met verschillende kampioenschappen bij de kadetten, scholieren en junioren in de afgelopen jaren.

De groei van KHC Dragons past perfect in de sportplannen van de gemeente Brasschaat. Burgemeester Dirk de Kort verklaart zijn steun aan de club. Mede dankzij de gemeente wordt in 2013 een derde kunstgrasveld in gebruik genomen. Datzelfde jaar bereikt Heren 1 voor het tweede jaar op rij de Europese Final Four. Enkel Bloemendaal blijkt te sterk voor de Brasschaatse Draken, waardoor Dragons het zilver in de Euro Hockey League pakt; een unieke prestatie voor een team uit België.

Aan het begin van het seizoen 2013-2014 telt Dragons meer dan 900 spelende leden, drie kunstgrasvelden, sportieve successen en een schitterend clubhuis in het mooie park van Brasschaat.

Banner met sponsorlogo's

Webhosting gesponsord door IT Unit | Ontwikkeld door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.