• Nieuws
  • Als we goed spelen, zullen we winnen

Als we goed spelen, zullen we winnen

Morgen speelt Dragons tegen Racing om een plaats in de kwartfinale van de Euro Hockey League. Coach Jean Willems wil dat z’n ploeg beter gefocust is dan vorig jaar. Toen eindigde de Europese campagne veel te vroeg in de 1/8ste finale.

Jean Willems, anderhalve week geleden won Dragons op indrukwekkende wijze van Racing. Mogen wij meer van hetzelfde verwachten?
Het zal totaal anders zijn. Tactisch zal er niet veel wijzigen, maar qua beleving kun je die twee wedstrijden niet vergelijken. In zo’n bekermatch is het erop of eronder. Daarnaast is de druk bij ons om de Final Four te bereiken toch groter dan bij hen. De Final Four is op onze club dus moeten wij goed spelen én winnen. Voor Racing is het kampioenschap dan weer veel belangrijker. Het is aan ons om te tonen dat wij de druk aankunnen.

Voor het seizoen tipten vele kenners Racing als titelfavoriet. Toch gaat Dragons als leider de play-offs in. Zaten de kenners er vorige zomer naast?
Als je de ploeg van Racing op papier bekijkt, heeft die geen zwaktes. Voorin lopen Tom Boon en Cédric Charlier, twee spelers die bij elke club ter wereld kunnen spelen. Simon Gougnard zou ook iedereen in zijn ploeg willen hebben. Op het middenveld speelt hij ook nog eens samen met Truyens en Meurmans. Achterin vind ik Conor Harte een zeer goede speler. Net als onze Jérémy Celis wordt hij niet naar waarde geschat.
Dan heb ik Martin Lambeau, Andrin Rickli en Max Lootens nog niet genoemd. Max heeft zich bij Racing enorm ontwikkeld. In de wedstrijd tegen ons speelde hij heel sterk. Kortom wij zullen op ons best moeten zijn om hen opnieuw te verslaan.

Een nieuwe uitschakeling in de 1/8ste finale zou een ontgoocheling zijn. Waar liep het vorig jaar mis?
Tegen Atlètic Terrassa speelden wij te zelfzeker en zelfs wat arrogant. In de competitie hebben wij nooit grote problemen gekend. Daardoor heerste het gevoel heerste dat het in de EHL ook wel zou lukken. Die uitschakeling is nog steeds een grote ontgoocheling, omdat wij er toen niet 100 procent voor zijn gegaan.
Onze internationals hadden met de Red Lions net een zware trainingsperiode achter de rug. Op fysiek vlak waren zij dus niet op hun best. In de EHL moet je immers vlammen en 60 minuten keihard werken. Als dat niet gebeurt, krijg je het moeilijk. Op het einde hadden wij die wedstrijd ook slimmer moeten uitspelen. In plaats daarvan probeerden wij nog absoluut de 2-0 te potten. Ik hoop dat het een goede les was en dat iedereen beter gefocust zal zijn.

Door de prestaties in het verleden vinden ook veel supporters een Final Four in de EHL vanzelfsprekend.
Toen wij die medailles pakten, waren onze tegenstanders op papier sterker. De vorige keer in Eindhoven schakelden wij Kampong en Rotterdam uit. Oranje-Zwart, de derde Nederlandse club, was er net te veel aan. Daar speelden wij wel iedere keer op de toppen van onze tenen. Terwijl iedereen verwachtte dat wij er gingen uit liggen, hbben wij brons gepakt. Kwalitatief was de kern minder, maar de spelers werkten elke wedstrijd keihard voor elkaar.

Het seizoen daarop schakelen jullie als underdog ook nog eens titelhouder Harvestehüder uit.
Wij speelden die dag een hele sterke wedstrijd, met mooi hockey. De meeste spelers vreesden nochtans een pak slaag. Wij begonnen nederig en het werd uiteindelijk één van onze mooiste wedstrijden ooit. Iedereen was super gefocust en gedisciplineerd. Je zag zelden een technisch foutje. Ook in de kwartfinale tegen Bloemendaal speelden wij sterk. Zonder twee defensieve blunders, hadden wij ook dat jaar de Final Four gespeeld.

Je bent iemand die ook graag moet goed hockey wint. Hoe belangrijk is mooi hockey vrijdag tegen Racing?
Heel belangrijk. Ik ga ervan uit als wij goed en mooi hockey spelen, wij altijd zullen winnen. Wanneer je goed speelt, krijg je vertrouwen. Mochten wij tegen Racing met slecht hockey toch winnen, dan zal ik maar half tevreden zijn. Wij trainen vaak, bekijken veel videobeelden om op een bepaalde manier hockey te spelen. Winnen wij niet op die manier, hebben wij half gefaald.

Verlies je liever met goed hockey dan te winnen met slecht hockey?
Dat is een moeilijke vraag. Mochten wij zeer goed spelen en verliezen, dan zou ik snel over de ontgoocheling heen zijn. Een wedstrijd winnen is leuk, maar het hele proces moet leuk zijn. Als je voortdurend wint zonder goed te spelen, dan amuseer je je als speler niet meer op het veld. In mijn eerste seizoen, toen wij de Belgische finale verloren, heb ik me beter geamuseerd dan vorig seizoen. Dat jaar speelden wij onze meeste wedstrijden én de finale op topniveau. Terwijl wij vorig jaar in de finale niet ons allerbeste niveau hebben gehaald.

Tot slot, tegen Terrassa verloor Dragons na shoot-outs. Hoe vaak trainen jullie daar nu op?
Wij trainen er al een hele tijd op. Het heeft geen zin om daar maar één week op te oefenen. Nu zie je bijvoorbeeld dat Loïc Van Doren veel beter is geworden in het stoppen van shoot-outs. Het was nog een zwakte in zijn spel. Loïc kan zich dan als geen andere focussen om zich dan daarin te verbeteren. Hij traint er veel op, praat met spelers en bekijkt video’s van andere keepers. Uiteindelijk bereikte hij met België U21 de WK-finale na sterke shoot-outs in de kwart- en halve finale.

Als jullie daarop trainen, probeer je het dan zelf ook eens?
Nee, hoor. Strafballen neem ik nog wel, én goed ... (lacht) In mijn tijd waren er nog geen shoot-outs, maar had je door de buitenspelregel wel vaak een één-tegen-één. Dan scoorde de speler bijna altijd. Al vind ik dat een doelman bij shoot-outs in het voordeel is. Hij kan de druk op de aanvaller leggen. Een goeie doelman bepaalt wat zal volgen: wachten, op de aanvaller af gaan of een hoek bewust open laten. Bij een strafbal kun je als keeper nauwelijks iets doen. Al hoop ik dat wij geen shoot-outs nodig zullen hebben om Racing te verslaan.

Dat hopen wij ook. Bedankt en succes tegen Racing.

Dragons-Racing, vrijdag 14 april om 17u15
Live te zien bij Eleven Sports
https://www.elevensports.be

Webhosting gesponsord door IT Unit | Ontwikkeld door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.